Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti

Go down

Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti Empty Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti

Postaj by MortaL on pon ruj 09, 2019 8:30 pm

Nadbiskup Barišić: ‘Roditelji, pravo na vrijednosno usmjereni odgoj imate isključivo vi, budite hrabri u zauzimanju za kršćansko poimanje čovjeka, obitelj…’

9. rujna 2019. u 17:06
   

Foto: Fah
“Novo i nepoznato, s jedne strane, potiče u nama interes i očekivanja, a s druge strane, izaziva nelagodu i pomalo nas plaši. Slične osjećaje zasigurno budi i početak nove nastavne godine koji donosi uvođenje kurikularne reforme, pod nazivom Škola za život, u prve i pete razrede osnovnih škola te prve razrede gimnazija. Katolički vjeronauk, kao sastavni dio kanona odgojno-obrazovnih predmeta, sudjeluje u reformskim procesima koje obrazovna politika posljednjih godina usmjerava prema definiranju ishoda učenja i učeničkih postignuća te promjeni načina učenja i podučavanja”, ističe Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišića prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine, te poručuje: “Crkva vas preko Vjeronauka želi učvrstiti u spoznaji da jedino Isusu Kristu pripada središnje mjesto u vašem životu. Ne dajte se zavarati! Ako vam Bog bude na prvom mjestu, onda će i sve ostalo biti na svom mjestu“.

Poruka splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine prenosimo u cijelosti:
Draga djeco i mladi, poštovani roditelji, odgojitelji, učitelji, nastavnici i ravnatelji, drage vjeroučitelji i vjeroučiteljice, redovnici i redovnice, braćo svećenici!
Od srca vas pozdravljam na početku nove, od Boga darovane školske i pastoralno-katehetske godine. Naš život je prepun početaka i prigodâ za rast i dozrijevanje u „mudrosti, dobi i milosti“ (Lk 2, 52). Jedna od najizvrsnijih prilika je upravo nova školska i vjeronaučna godina koja je pred nama. Započnimo je s Onim koji je bez početka i bez svršetka, vječnim Ocem kojemu je podložno sve što ima početak.
Novo i nepoznato, s jedne strane, potiče u nama interes i očekivanja, a s druge strane, izaziva nelagodu i pomalo nas plaši. Slične osjećaje zasigurno budi i početak nove nastavne godine koji donosi uvođenje kurikularne reforme, pod nazivom Škola za život, u prve i pete razrede osnovnih škola te prve razrede gimnazija. Katolički vjeronauk, kao sastavni dio kanona odgojno-obrazovnih predmeta, sudjeluje u reformskim procesima koje obrazovna politika posljednjih godina usmjerava prema definiranju ishoda učenja i učeničkih postignuća te promjeni načina učenja i podučavanja. No istovremeno Vjeronauk pozorno osluškuje i propitkuje koncept obrazovanja i sliku čovjeka koja stoji u pozadini aktualnih obrazovnih trendova. Zalažući se za cjelovit odgoj osobe „u svjetlu kršćanske antropologije i čovjeka koji je slika Božja, savršeno ostvarena u Isusu Kristu“ (Kurikulum Katoličkog vjeronauka), Vjeronauk pridonosi općim ciljevima demokratske i humane škole.
Sva nastojanja koja idu za poboljšanjem kvalitete obrazovanja, draga djeco i mladi, stavljaju upravo vas u središte nastavnog procesa kako biste nakon završetka školovanja bili što kvalitetnije osposobljeni za buduće zanimanje i samostalan život. I to je dobro. Ova reforma zasigurno zbog toga i nosi naziv Škola za život. U njoj se promoviraju kompetencije kao, primjerice, sposobnost kreativnog i kritičkog mišljenja, rješavanje problema, informacijsko-komunikacijska osposobljenost koje, prema recentnim istraživanjima, predstavljaju temelj uspješnog života. No pravog života nema bez Isusa Krista koji je rekao: „Ja sam Put, Istina i Život“ (Iv 14,6). Dragi mladi prijatelji, učite i budite kompetentni, ali budite svjesni: Vi ste puno više od svih vaših sadašnjih i budućih postignuća. Vi ste ljubljena djeca svojih roditelja, ali i djeca Božja, dragocjena po tome što jeste, što postojite, bez obzira na vaša postignuća. Otkupljeni ste „dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane“ (1 Pt 1, 19). Stoga vas Crkva preko Vjeronauka želi učvrstiti u spoznaji da jedino Isusu Kristu pripada središnje mjesto u vašem životu. Ne dajte se zavarati! Ako vam Bog bude na prvom mjestu, onda će i sve ostalo biti na svom mjestu.
Dragi očevi i majke, podizati i odgajati djecu nikada nije bilo lako. Danas, čini se, ta je vaša zadaća još teža i zahtjevnija. Svako vrijeme nosi svoje brige i muke. Današnje vrijeme prepuno je najrazličitijih izazova koje nagrizaju suvremenu obitelj, čime se otežava ili čak ponekad osporava vaša specifična i prvenstvena odgojna uloga. „Sve je raširenija svijest da smo suočeni s pravim pravcatim ‘izvanrednim odgojnim stanjem’, posebice kad je riječ o temama koje se tiču afektivnosti i spolnosti. U mnogim se slučajevima osmišljavaju i nude odgojni putovi koji prenose navodno neutralna poimanja osobe i života, a zapravo odražavaju antropologiju koja je suprotna vjeri i ispravnomu razumu“, ističe se u uvodu novog dokumenta Kongregacije za katolički odgoj Muško i žensko stvori ih. Dragi roditelji, u odgojno-obrazovnom sustavu ne bi smjelo biti mjesta ni za jednu ideologiju pa tako ni za rodnu. Stoga, budni budite! „Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi“ (Mt 7,15). Pravo na vrijednosno usmjereni odgoj imate isključivo vi. To pravo podržava i štiti hrvatski Ustav, ali i mnogi drugi europski dokumenti. Nemojte olako odustajati od svoje odgojne zadaće! Budite hrabri u zauzimanju za kršćansko poimanje čovjeka, ljudsko dostojanstvo, obitelj, očinstvo i majčinstvo! Pružite svojoj djeci primjer, i riječju i svjedočanstvom života!
Poštovani ravnatelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici, vi ste produžena ruka roditelja, prvih i povlaštenih odgojitelja svoje djece. Od iznimne je važnosti povezivanje i odgojno prožimanje obitelji i škole jer ono pozitivno utječe na razvoj učenika, njihovu socijalizaciju i učenje. Zadaća je Crkve i cijele društvene zajednice tu suradnju poticati i potpomagati kako bi ukupna odgojna nastojanja bila što kvalitetnija i učinkovitija. To je osobito važno danas zbog mnoštva ponuda, često zamaskiranih tobožnjom brigom za dobro djece i mladih. Vaša časna uloga odgojno-obrazovnih djelatnika obvezuje vas da se snažno zauzimate za kršćanske vrijednosti i načela koja dijele vaši učenici i njihovi roditelji. Iskreno se nadam vašoj podršci i svesrdnom doprinosu cjelovitom odgoju naše djece i mladih. Ne dopustite da vam briga zbog uvođenja novih metoda, načina i tehnika učenja i podučavanja zasjeni osobu učenikâ koja je pred vama, njihova pitanja i njihove potrebe. Škola nije samo mjesto sustavnog, planiranog i organiziranog učenja usmjerenog prema stjecanju kompetencija i kvalifikacija. Štoviše, ona je i mjesto života, susreta, dijaloga, prvih uspjeha i razočarenja, prostora životnih prilika i budućnos


Zadnja promjena: MortaL; uto ruj 10, 2019 8:06 am; ukupno mijenjano 1 put.

MortaL

Broj postova : 90
Join date : 07.09.2019

[Vrh] Go down

Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti Empty Re: Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti

Postaj by kicinjo on pon ruj 09, 2019 10:45 pm

ako imote dicu u skuli, u prvin, petin, sedmin ili prvin razredu, pitojte vaše razrednike u čemu je rozlika sa i prije. ako van reču da je sa učenik u središtu nastavnog procesa, pitojte ih ča je bilo u središtu prije reforme:)


kicinjo
kicinjo

Broj postova : 51
Join date : 07.09.2019

[Vrh] Go down

Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti Empty Re: Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti

Postaj by pismejker on uto ruj 10, 2019 10:32 am

Odlican tekst Morty...no nije EU kao takva kriva za sve te pogresne tendencije,nego prije svega liberalno-hedonisticke ideje,koje covjeka stavljaju na prvo mjesto kao individualca,kojemu je sve dopusteno(uglavnom jeftine hedonisticke zelje(na nivou-u se,na se i poda se),dok ne dirne u "svetinju" drzavu i vlast..tada je vlast nemilosrdna..
Drustvo se ide isitniti do najmanje jedinice(pojedinca) koji je vrlo lako ranjiv,jer nema zastitnog bekgraunda iza sebea(osim ako nije vrlo jaki bogatun)..
Pojedincem je,Morty vrlo lako manipulirati u bilo kojem smislu..političkom,privatnom,drustvenom,financijskom i svakakom drugom..Manipulanti su uglavnom bezlicne korporacije,politicke struje,liberalne grupe,koje pokusavaju dati tijek i smjer kretanja vlastitih zelja,i nametnuti ih miljardama drugih,vrlo povodljivih pojedinaca..

Kakogod,tko sde tome usprotivi,biva zigosan,ismijan,odbacen,osramocen,a ako tikne u osinje gnjezdo,sustav ce i za to naci lijeka,pa makar i na prisilnom lijecenju..

EU je samo dio toga...Izici iz EU znaci,opet si uskratiti i ono malo sanse za ekonomski opstanak(primjer srbija nije u eU),jerbo bi u tom hipotetickom slucaju RH bila kaznjena uvodjenjem ponovnih carina,poreza i stotijaznamvec..

Ideja usitnjavanja je toliko mocna,a iza nje stoji toliko mocna masinerija,da jedino da zbrises sa planete ili neki nepotkriveni ipusti otok,mozda mosh izbjeci uticaj toga..

Kroz mehanizme drustva(skole) vrlo rano se implementira ideja koje promoviraju te mocne sile,jerbo su mocnije od svake drzave na svijetu i drzave ih bespogovorno moraju poslusati,da ne bi bile izopcene..

pismejker
pismejker

Broj postova : 31
Join date : 07.09.2019

[Vrh] Go down

Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti Empty Re: Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti

Postaj by pismejker on uto ruj 10, 2019 10:35 am

Razbijanje obitelji,je ideja da se na djecu vrlo rano ucini uticaj koje te mocne sile zele..zeljezo se kuje dok je vruce..vec formirana osoba,decko ili djevojka od 14-15 godina,ima svoje stavove i ideje ,koje vise nitko ne moze promjeniti,a one su danas uzasne..Individualizam nikad nije bio jaci...

Me,My self and I...
pismejker
pismejker

Broj postova : 31
Join date : 07.09.2019

[Vrh] Go down

Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti Empty Re: Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti

Postaj by MortaL on uto ruj 10, 2019 4:09 pm

pismejker je napisao/la:Razbijanje obitelji,je ideja da se na djecu vrlo rano ucini uticaj koje te mocne sile zele..zeljezo se kuje dok je vruce..vec formirana osoba,decko ili djevojka od 14-15 godina,ima svoje stavove i ideje ,koje vise nitko ne moze promjeniti,a one su danas uzasne..Individualizam nikad nije bio jaci...

Me,My self and I...
a obuku šire najviše putem društvenih mrežanaravno kroz školstvo, a i u crkvu se uvukli

MortaL

Broj postova : 90
Join date : 07.09.2019

[Vrh] Go down

Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti Empty Re: Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti

Postaj by Regoč on ned ruj 15, 2019 7:26 pm

Mudro zbori biskup!
Regoč
Regoč

Broj postova : 19
Join date : 07.09.2019
Lokacija : Doma

[Vrh] Go down

Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti Empty Re: Nadbiskup za zdavu budućnost mladih, kontra EU nastranosti

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.